S T R E S S   E N   D E    H U I D

S T R E S S E N D E H U I D

Stress… we kennen het allemaal wel en hebben er misschien wel maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks mee te maken. Maar wat is stress eigenlijk en wat doet het met je huid en lichaam?

Als je stress hebt maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Door de aanmaak van cortisol komt er meer energie vrij in het lichaam om met stressvolle situaties om te kunnen gaan. Op zich een vrij nuttige stof dus. Stress is daarom ook niet per definitie slecht voor je, het is ook een proces die je lichaam in bepaalde situaties scherper en alerter maakt. Maar wanneer je langdurige stress ervaart wordt de aanmaak van cortisol verhoogd. Dit kan een negatief effect hebben op je lichaam en huid.

Langdurige stress geeft door voortdurende aanspanning van spieren bijvoorbeeld hoofd-, nek- en rugklachten, slapeloosheid en zorgt voor verminderde weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor ziekte of infecties.
Ook bij langdurige stress zie je negatieve symptomen terug in de huid. Ik zeg altijd: ”je huid is de spiegel van je innerlijke gezondheid”. En dat is ook echt zo, je huid is tenslotte je grootste orgaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wat ongezonde voeding voor effect heeft op je huid of hormonen tijdens je menstruatie.

Wat voor effect heeft stress op de huid

  • Door de verhoogde aanmaak van cortisol beschadigt de barrièrefunctie(huidoppervlak) van de huid. Zie de barrièrelaag als de isolatie van je huid, net zoals bij een huis.  Doordat deze beschadigd is wordt de vochthuishouding verstoord, waardoor de huid vochtarmer wordt en meer tekenen van droogtelijntjes krijgt;
  • Doordat de barrièrefunctie wordt verstoord, is de huid vatbaarder voor bacteriën. Hierdoor kan acne worden verergert;
  • Omdat stress je immuunsysteem verzwakt kan roodheid of irritatie voorkomen in de huid en kan bijvoorbeeld rosacea verergeren;
  • Door een verminderde doorbloeding krijgt de huid minder noodzakelijke voedingsstoffen, zuurstof en worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor krijgt de huid een grauwe, doffe uitstraling;
  • Naast vochtverlies dat de huid meer tekenen van rimpeltjes geeft, geeft ook een verhoogd cortisol beschadiging aan het collageen in de huid. Hierdoor verliest de huid volume.

Hoe om te gaan met stress 

Er zullen altijd momenten van stress komen en gaan, de manier hoe je ermee omgaat is aan jou.

Ademhalen
Ademhalen is je basis, leer jezelf aan op de juiste manier te ademen. Het beste is een buikademhaling, dit is een relatief diepe en rustige ademhaling waarbij je buik op en neer beweegt. In periode van stress ga je vaak hoger en korter ademhalen, vaak via de borstademhaling. Focus vooral op momenten van stress op je ademhaling, om rust te creëren in je lichaam en ademhalingsritme. Tijdens mijn behandelingen in de salon, stimuleer ik je door middel van een geurenreis van etherische oliën, te focussen op je ademhaling om zo ontspannen te worden. Deze oliën hebben een positieve werking op lichaam en geest. In de salon kan ik je hierover meer vertellen of een olie adviseren die bij jou als persoon past.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is altijd en voor iedereen van belang, maar in periode met stress kom je hier soms niet aan toe. Toch is het heel belangrijk om aan voldoende lichaamsbeweging te komen. Als je sport komt namelijk het stofje endorfine vrij, wat ook wel het ‘’feel good’’ stofje wordt genoemd.

 

Mindset/positief denken

Probeer te focussen op het positieve, dit geeft energie, hoop en successen. Niet aangenomen voor die baan bijvoorbeeld? Je bent in ieder geval een ervaring rijker en dit kan je meenemen bij de volgende sollicitatie. Het maakt niet uit hoeveel mislukkingen of successen er daadwerkelijk zijn, het gaat enkel om waar je de meeste aandacht aan besteedt. Natuurlijk zijn er ook hele nare en droevige situaties, krop je emoties niet op en laat verdriet ook toe. En ”last but not least” gun jezelf ruimte voor ontspanning!
In de salon stimuleren en motiveren we je graag op het gebied van stressvermindering. In alle ‘’treatments’’ staat naast huidverbetering en persoonlijke aandacht, ook ontspanning centraal. Zo helpen we je graag een stralende, energieke en gezonde uitstraling te geven. Een mooie anti-stress behandeling is de ‘’stress-relieve treatment’’, waarbij huidverbetering en ontspanning tot elkaar komen. Een behandeling met een 60 minuten facial en een 30 minuten massage van de rug/nek en achterkant benen. Zie de ‘’treatments’’ pagina voor meer info http://zuiverskinenbody.nl/prijzen/.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *